Sterilisation hos hunde og katte
Hund:
Ved en sterilisation af tævehunden fjernes både æggestokke og livmoder. Hunden kommer herefter ikke i løbetid og er ikke i stand til at formere sig. Her på klinikken foretrækker vi at sterilisere tævehunden imellem 1. og 2. løbetid, idet fordele og ulemper ved sterilisationen er taget i betragtning.
Brystcancer risikoen reduceres til under 1% hvis du lader hunden sterilisere inden første løbetid. Vælges tidspunktet inden 2. løbetid er risikoen 8% og vælger du efter 2. løbetid er der en risiko på 25% for at hunden får brystcancer.
Enkelte tævehunde kan blive urininkontinente når de er steriliserede, specielt når de bliver ældre – dette problem lader sig dog normalt løse ved medicinsk behandling. Der er også en tendens til at den steriliserede tæve tager på i vægt. Derfor er det vigtigt at holde øje med hundens foderindtag og få det justeret inden hunden bliver for tyk. Enkelte tævehunde kan også have en tendens til at få en let strid pels – det drejer sig specielt om hunde med lang krøllet pels.
Muligheden for P-sprøjter foreligger også, med behandling hver 5. måned med et progesteronpræparat. Her på klinikken fraråder vi denne behandling idet mængden af bivirkninger er for store. Her tænkes specielt på brystcancer, livmoderbetændelse, sukkersyge, fedme og andre stofskifteproblemer.
Kat:
Katten steriliseres ved at fjerne både æggestokke og livmoder. Herefter kan katten ikke gå i løbetid og ikke få killinger. Fordelene ved den kirurgiske sterilisation er bl.a. at katte ikke strejfer så meget, risikoen for livmoderbetændelse reduceres til nul og mange af de kontaktbårne sygdomme som f.eks. katte-AIDS og katte-leukæmi vil også reduceres. Det er vigtigt efterfølgende at finde en passende fordring så katten ikke tager på i vægt.
P-piller en gang ugentlig er også en mulighed, men denne form for prævention har også bivirkninger så som øget tendens til livmoderbetændelse, brystcancer og sukkersyge. Sterilisationen er derfor langt at foretrække.