Korsbåndsskader hos hunde og katte

Vær opmærksom på dit dyrs korsbånd

Knæet er et kompliceret led. Et af de vigtige elementer i knæets stabilitet er to ledbånd som tilsammen udgør korsbåndene. Korsbåndene kan rives over og det er typisk, at det er det forreste korsbånd der rives over. Dette sker typisk ved vild leg eller hurtige vendinger hvorved korsbåndet bliver overbelastet. Skaden viser sig typisk ved at hunden ikke tager støtte på benet, eller træder meget let igennem på benet. Som regel kan det lade sig gøre at stille diagnosen ved den kliniske undersøgelse, men i mange tilfælde vil den endelige diagnostik kræve at hunden bedøves. I forbindelse med bedøvelsen er det muligt at lave specielle skuffebevægelser med knæet, der indikerer et brud på korsbåndet. Røntgenundersøgelse af hofter og knæ vil i de fleste tilfælde være nyttige for at se om der er andre skader på knæet.

Leddet kan stabiliseres ved operation. Der findes flere metoder. Her på stedet benytter vi en stabilisering ved hjælp af en specialwire som placeres på ydersiden af knæet, som vi har gode erfaringer med.

Relativt hurtigt efter operationen – få dage – startes der op med genoptræning af knæet. Svømning er en god måde til at genoptræne muskulaturen omkring leddet, endvidere anbefaler vi også ture på stranden i løst sand. Der findes flere steder i det nordjyske hvor der er etableret hundesvømning til fornuftige priser. Turen på stranden er gratis.

På længere sigt kan der ofte ses slidgigt i det pågældende led. Det er vigtigt at hunden ikke er overvægtig, idet dette yderligere belaster ledet.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.